Физическа подготовка и развитие на спортни умения

Целодневното обучение в училище „Дорис Тенеди“ дава възможност за по-широка и богата програма по физическо възпитание. Със специфичните средства на физическото възпитание се оптимизира процесът на физическо и функционално формиране на учениците в единство с тяхното интелектуално, нравствено, естетическо и трудово възпитание.
В средния и горния курс програмата по физическа подготовка включва основните лекоатлетически дисциплини, колективните спортове - волейбол, хандбал, баскетбол, футбол, както и тенис и бадминтон. Обучението е насочено към възпитаване на устойчив интерес, на потребности и навици за занимание с физически упражнения и игри самостоятелно или организирано. За допълнително развитие на спортните умения на своите ученици училището организира клубове за допълнителни спортни занимания – плуване, футбол, бойни изкуства.


Плуване

Плуването в училище „Дорис Тенеди“ е в задължителната програма на учениците от предучилищен до седми клас. Учебните часове и тренировките по плуване се провеждат един път седмично през цялата учебна година от квалифицирани треньори.                                                      


Ски училищеЗимното ски училище с продължителност 5 учебни дни се провежда на Витоша от квалифицирани инструктори при наличието на подходящи условия. Участниците се разделят на малки групи според нивото на подготовка. Красивата природа, чистият въздух и разнообразната двигателна дейност по време на ски училището са чудесно средство за закаляване на децата. В края на обучението се провежда изпит и се получава диплом за придобит клас.


Тренировките на отбора по футбол се провеждат на открито веднъж седмично през есенния и пролетния сезон.


Футболът е основен и предпочитан спорт в училище „Дорис Тенеди“, практикуван от всички ученици от предучилищен до 12 клас. Тренировките се провеждат както в редовните часове по физическо възпитание и спорт, така и в извънкласните форми, от преподавател - национален съдия в „А“ група с професионална квалификация „треньор по футбол“, възпитаник на училището.

Училището взема участие в организирани спортни прояви - минитурнири по футбол на частните училища. Насърчават се индивидуалните спортни изяви на учениците в национални състезания, турнири и първенства.

Гордост на училището са учениците , изявени състезатели по ски, тенис на корт, плуване, футбол и художествена гимнастика.


Наши ученици - изявени състезатели:


 • Десислава Джурова - републикански шампион и носител на международни отличия по ски алпийски дисциплини и планинско колоездене,
 • Майкъл Кънев - републикански шампион и носител на международни отличия по голф,
 • Цветанка Трифонова - републикански шампион и носител на международни отличия по плуване и тенис на корт,
 • Силиян Желева - републикански шампион и носител на международни отличия по художествена гимнастика,
 • Калоян Матлиев - републикански шампион по водна топка,
 • Теодор Мичев - републикански шампион по водна топка,
 • Роман Георгиев - републикански шампион по водна топка,
 • Юлина Ганчева - носител на наши и международни отличия по шахмат,
 • Мартин Минев - вратар на младежкия национален отбор по футбол,
 • Петър Александров - носител на наши и международни отличия по таекуондо,
 • Валери Янев - състезател от отбора по плуване на Националната спортна академия,
 • Георги Михов - волейболист от състава на професионалния отбор,
 • Ростислав Янков и Даниел Васев - футболисти от състава на отбори от „А“ група,
 • Емилия и Деян Влайкови – най-младите участници на Световното първенство по спортни танци в гр. Кишинев – Молдова. Със своето класиране Деян Влайков става най-младият участник в историята на Световните първенства по спортни танци. Вицешампиони на България през 2015 г. при юноши старша възраст. Победители в двете ранглисти и двукратни победители за Купата на България, което ги прави абсолютни шампиони. Извоювали над 200 медала и 80 купи от наши и международни състезания.
 • Ивайло Герасимов - фехтовка, специалност сабя. Двукратен държавен шампион в две възрастови групи (10 и 11 г.). Носител на Купа България за 11-год. възраст за 2015 год. Има 5 международни участия с класиране в осмицата и едно в четворката. Носител на 5 купи, 8 златни, 4 сребърни, 3 бронзови медала от състезания.