Ученици от ЧЕСУ Дорис Тенеди с бронзово ниво от „Наградата на херцога на Единбург“

Шестима ученици от ЧЕСУ Дорис Тенеди получиха своите бронзови значки и грамоти по линия на „Наградата на херцога на Единбург“ (The Duke of Edinburgh’s International Award), по която училището е партньорска организация.

Елина Петрова, Соня Демирева, Стефания Тасева, Виктория Налбанска, Кристина Дауод и София Иванова присъстваха на церемонията по връчване на наградите, проведена в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ в присъствието на г-н Тони МакМъри, който оглавява Почетния тръст на Наградата в България, г-жа Кристина де Бройн, представител на UNICEF за България, доц. Първан Първанов, заместник-ректор на СУ, г-жа Лин Чарлз, заместник-ръководител на Мисията към Посолството на Великобритания в България и г-жа Анна Тертчина, съветник в Посолството на Украйна в България.

Нашите ученици положиха сериозни усилия, за да се сдобият с бронзовата значка. В продължение на 26 седмици те развиваха своята физическа подготовка, а 13 седмици усъвършенстваха избрани от тях умения и развиваха доброволческа дейност. След успешно приключване на първата част от програмата, за да я завършат окончателно те трябваше сами да проведат двудневно приключенско пътуване в дивата природа с изследване на конкретно явление или забележителност. Вярваме в нашите ученици и знаем, че те имат всички качества да завършат успешно и следващото Сребърно Ниво на програмата на херцога на Единбург.

Наградата на херцога на Единбург е инициатива, чиито основи са положени във Великобритания от Н.В. принц Филип още през 1956 година с цел да бъдат насърчени британските младежи след Втората световна война да се включат достойно в следвоенното общество на страната, развивайки себе си като достойни личности с редица добродетели и полезни качества. Днес наградата дава възможност на младежи от повече от 140 държави в света да развиват ценни качества и да добиват умения и увереност.