ДВЕ УЧЕБНИ КОМПАНИИ ОТ ЧЕСУ ДОРИС ТЕНЕДИ СЕ КЛАСИРАХА ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ФИНАЛИ

Refun Bottle и Gentlemen’s Choice на ученици от XI А клас в училището се класираха на „Изгряващи звезди“ – финалът на националното първенство на учебните компании, който се организира всяка година от Junior Achievement България. Финалът ще се проведе на 1-2 юни 2024 година в Бургас, където нашите две компании ще се изправят срещу други 20 финалисти от цялата страна. Националният шампион ще получи правото за участие на европейското първенство на учебните компании, което тази година ще се проведе през юли в Катания, Италия.

Refun Bottle, където съдружници са Виктория Георгиева (национален състезател по голф), Виктория Атанасова и Ева Илинова, произвеждат бутилка с оригинален дизайн вдъхновен от хвата, с който голф играчите държат своя клъб и предназначена за хора, които страдат от тремори с цел да бъде насърчена тяхната активност и да бъдат облекчени характерните симптоми.

Около Gentlemen’s Choice са се обединили четири момчета – Васил Цеков, Давид Христов, Ивайло Петров и Мартин Славчев. Чрез AI-технология съдружниците се опитват да разработят приложение внедрено в сайт за резервации на час за бръснарски салони, което визуализира прическата и предварително показва на бръснарите, особено на тези с чуждестранен произход, какви са предпочитанията на клиента, за да бъдат избегнати неприятни недоразумения.

НТази година в училището бяха създадени 10 учебни компании, които в края на март се явиха на регионално състезание срещу още 25 учебни компании от София. Специално жури отреди 8 учебни компании да продължат към финала, след като учениците първо бяха интервюирани от журито при обиколката по техните изложбени щандове, разположени в Ларгото в центъра на София, а след това бяха оценени и техните презентации на стартиращите бизнеси пред публика.

ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ за трета поредна година се включва в програмата „Учебна компания“ на JA България в рамките на обучението по „Предприемачество“ в единадесети клас, като най-големият успех досега за училището дойде от компанията „Агнос“, която миналата година достигна до четвъртото място на националния финал.