Финалисти по „Предприемачество“

Учебната компания „Agnos” се класира за финала на националното състезание за учебни компании с най-висок актив от всички 46 полуфиналисти, а към “Agnos” ще се присъедини съвсем заслужено и още една компания от ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ - „Florest”. Двете компании получават съответно 290 и 252 точки от 300 възможни.

На 7 април 2023 година във форум „John Atanasoff”, Sofia Tech Park, се проведе вторият полуфинал от националното състезание на учебните компании – част от програмата на Junior Achievement Bulgaria, в която участва и ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ за втора поредна година.

Общо седем наши учебни компании представиха продуктите и услугите си на специално търговско изложение във форума, бяха интервюирани от жури, а след това имаха възможност пред публика и отново пред жури да презентират на сцена бизнеса си и достиженията си от обучението по „Предприемачество“, част от което е програмата „Учебна компания“, въведена в нашето училище като задължително обучение за единадесетокласниците.

Общо 25 компании от Източна и Западна България се класират на финала, излъчени от двата полуфинала съответно във Варна и София. Финалът ще се проведе в Пловдив на 10 юни в рамките на събитието „Изгряващи звезди“ 2023 в подножието на Младежкия хълм.

Agnos”, чиято работа разгледа българското издание на списание „Forbes” в статия от априлския си брой, който можете да намерите в разпространителската мрежа на печата или онлайн, разработва иновативна интернет платформа с марката „AllRooms”, улесняваща комуникацията между рецепцията и камериерския състав в хотелите, като по този начин ускорява почистването на стаите и допринася за по-ефективен “Early Check-In”.

„Florest” произвежда лиофилизирана микстура от гъби шийтаке и оригинална комбинация от билки с търговското име “Mushix”, като с това допринася за поддържането на здрава храносмилателна система без нарушен микробиом, който е поставен под опасности особено при прекомерното излагане на зрението под въздействие на синята светлина от електронните устройства.

Победителят от националния финал ще представи България на европейското първенство по предприемачество за учебни компании, което тази година ще се проведе през месец юли в Истанбул, Турция.