Три учебни компании са на национален финал по предприемачество

Три учебни компании от училище „Дорис Тенеди“ са на националния финал „Изгряващи звезди“ – състезанието за учебни компании, организирано по програмата на „Junior Achievement Bulgaria”. Компаниите Mingos, Shoggles и KKDM преминаха успешно през полуфиналите и така при своя дебют в състезанието училище „Дорис Тенеди“ има свои представители на финала, който ще се проведе на 1-2 юни 2022 година.

Шестте учебни компании от училище „Дорис Тенеди“ бяха в надпревара с още 62 учебни компании от цялата страна. На финала се класираха общо 20 от тях, оценени от жури, пред което учениците презернтираха бизнес дейността си в рамките на 4 минути и отговаряха на въпроси на журито в рамките на още 5 минути.

В учебните компании участват всички ученици от единадесети клас, които в началото на учебната година организираха общо 6 учебни компании. В обучението си по „Предприемачество“ те се стараят да преминат през целия жизнен цикъл на едно реално предприятие – от учредяването до неговия възход или евентуална ликвидация.

KKDM са учебна компания, която е създала онлайн платформа под името Strive for Style www.striveforstyle.store . Платформата служи за промоция на нови малки предприятия от България, които се развиват в модната индустрия и се опитват да наложат на пазара новия си бранд облекла.

Shoggles са създали десертна екокутия, която съдържа рецепта с точните съставки за домашно приготвяне на вкусен десерт за хора, които са твърде заети в ежедневието си, но обичат сами да приготвят храната си без да се налага да търсят поотделно нужните продукти и рецепти.

Mingos се връщат към традиционното производство и използвайки класически материали заменят еднократната употреба на някои санитарни принадлежности с такива, които потребителят може безопасно за здравето си да ползва многократно.

Учебните компании имаха за задача да развият бизнес в областта на зеленото предприемачество, дигиталното предприемачество или кръговата икономика.

Достойно се представиха и останалите три учебни компании: Mask-a-Life, Frella и AfterParty Helpers, които в крайното класиране останаха точно под линията за участие на финал, побеждавайки общо 23 учебни компании в своите състезателни панели.

Двама ученици с призови места в „практични финанси“

Денислав Близнаков и Йоан Негушевски от 8Н клас участваха в индивидуалното и груповото състезание по „Практични финанси“, организирано от Министерство на образованието и науката и “Junior Achievement Bulgaria”.

Денислав и Йоан са съответно вторият и третият осмоклаксници в генералното класиране на индивидуалното състезание, в което участваха общо 267 ученици от осми, девети и десети клас от цялата страна.

В отборното класиране Денислав е на второ място в България, единственият осмокласник в отбора, като техният тим е само на 3 точки от победителя от общо 7 класирали се за финала отбори.

Състезанието по „Практични финанси“ цели да стимулира подготовката на учениците в страната по финансова грамотност, като младежите са поставени в условия да отговарят на въпроси и да решават задачи в областта на инвестиции, спестявания, разходи, приходи, печалба и загуба, кредити, депозити, дълг, бюджетиране и други финансови операции.