Български електрически камиони се произвеждат пред очите на наши ученици

Осмокласниците от ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ посетиха производствените цехове на „Милара интернешънъл“ в Пловдив през изминалата седмица. Учениците бяха разведени в предприятието от инженер Сонер Чавушоглу, мениджър по производството, който разказа на децата повече за българските електрически камиони с марката Sevic, които се произвеждат в завода и се изнасят на външни пазари като САЩ, Франция, Италия, Испания, скандинавските страни и Сингапур.

Дизайнът и компонентите на камиончетата с товароподемност до 600 кг са изцяло българско производство, а батериите, които издържат пробег от 300 км без зареждане са внос от Китай. В предприятието в момента работят около 80 души, но поради успеха на продукцията, компанията предвижда разширение и в момента строи нов завод отново в Пловдив – инвестицията е за над 20 милиона евро, в него ще работят около 500 души, а капацитетът на производството ще бъде около 10 000 камиона годишно. По дуалната система на обучение предприятието подготвя бъдещите си кадри в пловдивска професионална гимназия.

Осмокласниците в ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ изучават „Предприемачество“ веднъж седмично и текущо разглеждат темите за дефиницията на малки и средни предприятия и приноса на малкия бизнес за икономиката на страната относно заетост и продажби. Особено важно е да се разбере приносът в икономиката на предприятията от промишленото производство. Именно с тази цел и вдъхновени от интервю на основателя на „Милара интернешънъл“ за българска медия – господин Красимир Петков, посещението бе осъществено и остави прекрасни впечатления у децата.

Благодарим на ръководството на „Милара интернешънъл“ за гостоприемството и любезната покана да посетим бъдещия разширен завод.