НАША УЧЕБНА КОМПАНИЯ С НАГРАДА ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

Учебната компания „Refun Bottle“ от ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ спечели Наградата на MetLife за социално предприемачество на финала на националното състезание „Изгряващи звезди“ 2024, организирано от Junior Achievement Bulgaria в Бургас на 2 юни 2024 година.

“Refun Bottle” се състои от четири ученички от XI клас – Виктория Георгиева, Ева Илинова, Виктория Атанасова и Соня Демирева. Компанията създаде бутилка от рециклируема пластмаса със специален дизайн за хора, страдащи от тремор, чиято най-срещана разновидност е болестта на Паркинсон.

Хората с тремори, трудно боравят с предмети и дори нещо обикновено като пиенето на вода е трудност за тях. Бутилката е с дизайн, вдъхновен от хват, ползван при стиковете за голф (Виктория Георгиева и Соня Демирева са национални състезателки по голф), с цел по-здраво държане, както и с допълнителни елементи, които могат да поддържат координацията на движенията на страдащите от заболяването.

Със своето представяне, находчивото решение и бизнес моделите за продажби на продукта, момичетата впечатлиха журито на състезанието и спечелиха признанието на маркетинговия директор на MetLife Антон Дуков. MetLife е американска компания на почти 160 години със седалище Ню Йорк - понастоящем една от най-големите застрахователни компании в света.

Програмата „Учебна компания“ на Junior Achievement се провежда в България вече над две десетилетия. Тази година ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ се включи с десет компании, от които две се класираха на националния финал. В програмата през настоящата учебна година участваха над 140 учебни компании от цялата страна, а за финала се класираха 22.

Junior Achievement е фондация от САЩ, която повече от век работи за изграждането и поддържането на предприемаческия дух сред младите хора по целия свят.