Български ученички разработиха иновативна бутилка за хора с паркинсон

Автор: Златина Георгиева, редактор във Forbes
Oтговаря за секторите образование, шоубизнес, търговия.

Заболяване в семейството и страст към голфа се превръщат в движещи сили за четири момичета, които разработват иновативна бутилка за хора с паркинсон.

Топчето за голф, ударено от състезателя, лети със скорост 185 км/ч. Над 10 млн. души по света страдат от паркинсон. Какво е общото между голфа, болестта паркинсон, пластмасовите бутилки и четири единайсетокласнички? Проектът Refun Bottle – пластмасова бутилка, направена от биоматериали и адаптирана за хора с тремор на ръцете.

В началото на миналата учебна година Ева Илинова, Виктория Георгиева, Виктория Атанасова и Соня Демирева, ученички в ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ в София, се включват в състезанието за учебни компании. Веднага се насочват към изработването на екологична бутилка, с която да спомогнат за намаляване на употребата на пластмаса. Но неочаквано наблюдение на Ева тотално променя предприемаческия им път.

Бабата на момичето страда от тремор на ръцете и Ева вижда как тя често изпуска бутилката си за вода. Ето защо екипът решава да създаде специален дизайн на бутилка, който да е подходящ за хора с двигателни проблеми, като същевременно насочи общественото внимание към болест­та на „треперещите ръце“ (не само паркинсон, но треморът като цяло, с който в България са регистрирани над 150 хил. пациенти).

Изправят се пред първото предизвикателство – какъв да бъде този специален дизайн, който да подпомага захвата на бутилката. Тук се намесва голфът – Виктория Георгиева и Соня Демирева са национални състезателки по голф, които знаят точно как трябва да се хване клъбът (стикът), така че да не излети от ръцете на състезателя при удар. И се опитват да имитират този хват в дизайна на бутилката.

„Опитахме се да направим глинен модел на бутилката и докато глината е още мека, да я хванем по този начин, за да видим какви отпечатъци ще остави. Пръс­тите на едната ръка се отпечатаха като улеи, а другата почти не остави отпечатъци. Затова решихме, че именно такъв трябва да бъде моделът на бутилката“, казва Ивайло Грънчаров, преподавател по предприемачество на екипа на Refun Bottle. С глинения модел момичетата отиват в специализирана фирма, която да го сканира, да изчисти формите и да създаде 3D модел за принтиране. 4 часа принтиране по-късно вече имат първия прототип на бутилката.

Но улеите са само част от иновативния дизайн. Екипът иска да интегрира елемент, с който да поддържа фината моторика и движенията на пръстите, които отслабват с времето. Затова създават малки триъгълни щифтчета, които се местят в различни отворчета по бутилката и ползвателят трябва да ги хване и да ги премести, преди да вземе бутилката и да отпие. „Тези прецизни движения са много важни за хората с паркинсон, защото забавят развитието на симптомите, доколкото е възможно“, казва Ева.

Тя тества прототипа първо с баба си, а след това отива и в медицински център. Срещите с пациенти, с ревматолог и невролог валидират идеята на екипа, че подобен продукт е лесен за използване и полезен за пациентите. С това разработват и бизнес моделите си за пазар и разпространение – в специализирани медицински центрове и в аптечната мрежа. Първият им партньор е веригата SoPharmacy, които се съгласяват да предлагат медицинското изделие след получаване на медицинска лицензия и при осигурени 1000 броя на месец. С което единайсетокласничките се сблъскват със следващото предизвикателство – масовото производство.

„Свързахме се с две компании производители на „зелени“ бутилки в Германия и в Украйна. Но тъй като материалите са много скъпи, а дизайнът е специфичен, за да влезем в масово производство, на тях са им необходими три матрици, по които да изработват бутилките“, казва Ева и добавя, че изработката на тези матрици струва над 60 хил. лв.

Следващата стъпка за момичетата, които вече са в 12-и клас, е както намирането на финансиране, така и проучване на международния пазар, където има асоциации на хората с паркинсон и тремор и по-голямо търсене на специализирани продукти. Предстои им и подготовка за кандидатстудентските изпити, а Ева вече е избрала своя път – медицина.