emp
info
conception
education
achievements
projects
admition
contacts
gallery
 
 
     
bg en  

 

Изграждане на духовната и ценностната система на учениците

Училище „Дорис-Тенеди“ живее с интелектуалните, социалните и емоционалните потребности на своите ученици. То се стреми да формира силни, независими и духовно богати личности, уверени в собствените си сили, съпричастни към обществените потребности и демократичния процес.

Изграждането на духовната и ценностната система на учениците се постига чрез учебния процес, който включва:

  • задълбочено опознаване на българските традиции;
  • запознаване с християнското изкуство като основен дял от европейската и световната култура;
  • формиране на чувство за национална и европейска идентичност;
  • възпитаване на чувство за толерантност към различията между хората.

По своя инициатива и с подкрепата на учителите и ръководството учениците от „Дорис-Тенеди“ развиват широка благотворителна дейност. Те даряват на свои връстници от домове за сираци храна, дрехи и играчки, а най-вече своята съпричастност и състрадание.

   
Чуждоезиково обучение
Български език и литература
Природо-математически и обществени дисциплини
Компютърно обучение
Естетическо и художественотворческо развитие
Физическа подготовка


Духовна и ценностна система


 
 


 

Съчетаване на националните традиции с ценностите на други страни и народи

В училище „Дорис-Тенеди“ има изградена система за честване на събития и празници, съчетаваща българската народностна традиция с обичаите на други страни и народи. Съхранявайки своята национална идентичност, учениците се запознават с културните традиции на страните, чиито езици изучават, за да могат да се чувстват добре навсякъде по света.

 

Тържествено откриване на учебната година

Най-трепетният празник, особено за първокласниците, е тържественото откриване на учебната година. С обкичен със здравец звънец, с плисната от бакърено менче вода и „Многая лета“ училището приема тържествено своите възпитаници, които за пръв път прекрачват неговия праг.

 

Хелоуин

Всяка година на 31 октомври весел карнавал залива училището. С песни и танци, с парад на маските, кулинарно състезание и конкурс за най-страшна история ученици и учители празнуват Halloween - келтската Нова година, приобщавайки се към традициите на англоезичния свят.

Коледни празници
С голямо вълнение и трепет учениците подготвят празничен коледен концерт. С коледни песни и танци, с ръчно изработени сурвачки и погача те посрещат Дядо Коледа. Често това става в някой от планинските ни курорти. На този ден се организира голяма кулинарна изложба, подготвена от родители и ученици.

Великден
С боядисване на яйца и благотворителна акция учениците се подготвят за великденските празници.

Празничен концерт
С тържествен празничен концерт на голяма сцена, в присъствието на родители и много гости, се закрива учебната година и се разделяме с нашите абитуриенти.
 

Церемония за тържествено връчване на дипломите за завършено средно образование

На тържествена церемония, облечени в академични тоги, успешно завършилите училището получават своите дипломи за средно образование в присъствието на родители и много гости. Всеки абитуриент получава почетна диплома на училището, а пълните отличници се награждават със златния медал на „Дорис-Тенеди“. След церемонията се организира градинско увеселение.

© 1994 - 2019 „Дорис-Тенеди“
Снимковият материал и информацията са личен архив.
Използването им без наше съгласие е незаконно.